Categorized | Man

Το Ανδρικό Κοστούμι

Το Ανδρικό Κοστούμι

Το Ανδρικό Κοστούμι

Ένα στοιχείο που ανέκαθεν χαρακτήριζε την ανδρική εμφάνιση είναι το κοστούμι, εννοώντας ένα σύνολο ενδυμάτων, τα οποία είναι κατασκευασμένα από το ίδιο ύφασμα.
Χαρακτηριστική είναι η έκφραση «να φορέσεις το καλό σου κοστούμι».
Αυτή η μικρή πρόταση που όλοι έχουμε ακούσει μέσα στο οικογενειακό ή φιλικό μας περιβάλλον.

Ας κάνουμε όμως μία γρήγορη αναδρομή στην ιστορία του ανδρικού κοστουμιού, μία πορεία  στην οποία είναι εμφανείς οι επιρροές των κοινωνικών εξελίξεων.
Με αυτό τον τρόπο σταδιακά, το ανδρικό κοστούμι μεταλλάσσεται μέσα στους αιώνες.

Η αρχή αυτής της μεγάλης και ενδιαφέρουσας ιστορίας μας μεταφέρει στις αρχές του 17ου Αιώνα, όπου τα περίτεχνα κεντημένα και διακοσμημένα με κοσμήματα ανδρικά κοστούμια, γίνονται πιο απλά, με λιτές γραμμές.
Έτσι δημιουργούνται οι βάσεις για τα σημερινά κοστούμια, με τις περισσότερες επιρροές να προέρχονται από την Μεγάλη Βρετανία.

Πέρασαν 200 περίπου χρόνια και οι διαφορετικές ανάγκες της κάθε εποχής, σε συνδυασμό με την  αναζήτηση για περισσότερη άνεση, οδηγούν στην δημιουργία του μοντέρνου ανδρικού κοστουμιού στα τέλη του 19ου Αιώνα.
Πρέπει να αναφερθεί ότι στα μέσα του 19ου Αιώνα προς τις αρχές του 20ου Αιώνα, εκτός του ανδρικού κοστουμιού και γιλέκου συνδυασμένου με γραβάτα, απαιτούνταν η ύπαρξη καπέλου και μπαστουνιού για ένα σωστό style.

Καταλυτικός ήταν ο ρόλος του Βρετανού “Δανδή” Beau Brumell (George Bryan Brummell 1778–1840), στην εξέλιξη του ανδρικού styling.
Στις αρχές του 19ου Αιώνα, αρχίζει μία νέα εποχή για τον άνδρα, ο Beau Brumell καθιερώνει ως αναπόσπαστο κομμάτι της ανδρικής περιποίησης το καθημερινό μπάνιο.
Οι Ευρωπαίοι άνδρες φορούν καλοραμμένα κοστούμια σε συνδυασμό με γραβάτες τις οποίες κοσμούν περίτεχνοι κόμποι.

Το ταξίδι όμως δεν σταματάει εδώ και παρά το γεγονός ότι έχουμε φτάσει στον 20ό Αιώνα οι φόρμες των ανδρικών κοστουμιών συνεχίζουν να εξελίσσονται, όχι μόνο όσον αφορά το σακάκι ή το γιλέκο, αλλά και το παντελόνι.

Έτσι συναντούμε αρκετές διαφοροποιήσεις οι οποίες ακολουθούν τις επιταγές της εκάστοτε μόδας, με άλλοτε πιο στενές και άλλοτε πιο άνετες γραμμές.
Εστιάζοντας στο παρόν, θα ρίξουμε μία ματιά σε επιλογές και έξυπνα tips που αφορούν το ανδρικό κοστούμι και ταιριάζουν στον σύγχρονο άνδρα.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να λαμβάνετε πάντα υπόψη όταν διαλέγετε ένα ανδρικό κοστούμι, είναι πως πρέπει να σας ταιριάζει απόλυτα είτε είναι για επίσημη είτε για casual εμφάνιση.
Ανάλογα με την περίσταση μπορείτε να συνδυάσετε το κοστούμι σας με γραβάτα, γραβατόνι, φουλάρι, papillon (παπιγιόν), pochette (μαντηλάκι το οποίο βάζουμε στην αριστερή εξωτερική τσέπη του σακακιού.)

Δίκουμπο Κοστούμι
Εάν ανήκετε σε αυτούς που εργάζονται καθημερινά στην πόλη ή σε κάποια εταιρεία με συγκεκριμένο dress code, το οποίο σας υποχρεώνει να είστε καλά ντυμένοι και περιποιημένοι, τότε το δίκουμπο κοστούμι είναι η πιο δημοφιλής επιλογή για ένα άνετο ντύσιμο.

Tip: Το δίκουμπο κοστούμι προσθέτει μάκρος στον κορμό σας, αφού το σημείο V (από το σακάκι) είναι χαμηλότερο.
Έτσι, ένας άνδρας με κοντό κορμό θα επωφεληθεί από αυτό δείχνοντας ψηλότερος.

Τρίκουμπο Κοστούμι
Εάν δεν ξέρετε τι να φορέσετε για την καθημερινή σας έξοδο ή για την έξοδο του Σαββατοκύριακου, την λύση σας δίνει το τρίκουμπο κοστούμι το οποίο θα σας κάνει να ξεχωρίσετε.
Είναι ιδανικό και για καθημερινή χρήση και μπορείτε να το συνδυάσετε με τα άλλα ρούχα όπως εσάς σας αρέσει (π.χ: με πουκάμισο, με ζιβάγκο, με λεπτό πουλόβερ).

Η διαφορά ανάμεσα στο casual σακάκι ή Blazer από το τρίκουμπο σακάκι, είναι πλέον δυσδιάκριτη κι έτσι μπορούν να γίνουν διαφορετικοί συνδυασμοί, ανάλογα με το γούστο του καθένα και την περίσταση.

Tip: Το τρίκουμπο κοστούμι προσθέτει ισορροπία στους ψηλούς άνδρες, οι οποίοι επιλέγουν αυτό το είδος κοστουμιού περισσότερο.

Ανάλογα με το ύψος που έχετε, είναι σημαντικό να διαλέξετε το σωστό κοστούμι.
Το μαύρο και το σκούρο μπλε (dark navy), είναι τα χρώματα που “αδυνατίζουν” και μαζί με το γκρι και το καφέ αποτελούν χρώματα διαχρονικά.
Εάν θέλετε να παραμείνετε σε αυτή τη χρωματική παλέτα, πειραματιστείτε με τα διάφορα style και υφάσματα.

Καλό είναι να κρατάμε το προσωπικό μας style και να αποφεύγουμε τις υπερβολές.
Γι’ αυτό υπάρχουν πάντα κάποιοι κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε:

1)    Για να είναι τέλειο επάνω σας, βρείτε το κοστούμι εκείνο που σας ταιριάζει, όχι πολύ χαλαρό ή φαρδύ, αλλά ούτε και στενό, γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να καταστρέψει το όλο style που θέλετε να δημιουργήσετε.

2)    Στην περίπτωση που φοράμε δίκουμπο κοστούμι και θέλουμε να κουμπώσουμε το σακάκι του, κουμπώνουμε μόνο το πρώτο(από επάνω) κουμπί, αφήνοντας το τελευταίο κουμπί ανοιχτό.

3)    Στην περίπτωση που φοράμε τρίκουμπο κοστούμι και θέλουμε να κουμπώσουμε το σακάκι του, κουμπώνουμε μόνο τα δύο πρώτα(από επάνω) κουμπιά, αφήνοντας το τελευταίο κουμπί ανοιχτό.

4)    Αφαιρούμε πάντα οποιαδήποτε ταμπελίτσα βρίσκεται ραμμένη στην εξωτερική επιφάνεια του κοστουμιού (μανίκια κλπ.) και ποτέ δεν γεμίζουμε με διάφορα αντικείμενα τις εξωτερικές τσέπες του σακακιού μας.
.

Κάπου εδώ φτάνουμε στον επίλογο, ο οποίος δικαιωματικά ανήκει στον μεγάλο δημιουργό Giorgio Armani, με έναν από τους 21 κανόνες του για τέλειο style:

«Ποτέ μην προσπαθείτε παραπάνω από το κανονικό με την εμφάνιση σας.
Οι πιο κομψοί άνδρες είναι εκείνοι που φαίνεται πως δεν έχουν καταβάλλει την παραμικρή προσπάθεια.
Γενικά η μόδα είναι η προσωπική έκφραση του καθενός και όταν ένας άνδρας είναι αληθινός με τον εαυτό του, δύσκολα κάνει λάθη όσον αφορά τη μόδα.»

Μέσα από την καρδιά μου ευχές για Υγεία και Αγάπη σε εσάς και τις οικογένειές σας.
Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένη Πρωτοχρονιά..

Δημήτρης Αποστόλου